HemTips MatTips Omräkningstabell Symboler Kontakt
Städtips
De finns folk som älskar att städa. Sen finns det personer som blir på dåligt humör bara av att tänka på städning. Vad du än tycker finns det städtips som gör det roligare och enklare.
Bad och toalett
Starka rengöringsmedel behövs inte för att det ska bli rent i badrummet. Ofta behövs inga kemikalier alls, men när de väl behövs – använd miljömärkta rengöringsmedel.
Mikrofibertrasa
Investera i en mikrofibertrasa som tar bort det mesta utan några medel överhuvudtaget. Använd olika trasor för toalettstol och andra ytor av hygieniska skäl. Då undviker du att bakterier sprids. Detsamma gäller all utrustning i badrummet som till exempel svampar, borstar och gummihandskar. Använd dem inte heller i andra rum i hemmet.
Toalettstol, handfat och badkar
Rengöra toalettstolens utsida med en våt mikrofibertrasa och eventuellt med lite såpa. I själva toaletten kan du använda ättika som tar bort kalkavlagringar och fungerar desinficerande. Häll i ättikan och låt det verka en stund innan du gnuggar med toaborsten och sedan spolar. Tvätta toalettborsten med miljömärkt diskmedel eller såpa ibland.
Handfat och badkar
Handfat och badkar torkas av med en våt mikrofibertrasa samt med lite såpa om det är mycket smutsigt. Glöm inte undersidan! Rostfläckar och ränder under kranen tas bort med citronsyra eller ättika, se avsnitt om universalmedel. Häll det på trasan och gnugga. Använd till exempel en gammal tandborste till att rengöra bakom kranar och i kakelfogar.
Torka gärna av vattenstänk med en fönsterskrapa direkt efter du har duschat. Då slipper du gråvita kalkfläckar på väggar och draperi. Duschkaminen, kranar och kakel direkt kan du däremellan torka med en mikrofiberduk. Kakelvägg och badrumsspegel får du rena med en fuktig mikrofiberduk.
Avlopp och badrumsgolv
Rensa avlopp i både handfat och dusch ca en gång i månaden så förebygger du stopp och dålig lukt. Undvik medel som propplösare – det är inte bra för rören som kan skadas. Om du får stopp, prova istället att hälla i en ganska stor mängd hett vatten. Om det inte fungerar, kan du testa att lösa en kopp bikarbonat och en kopp salt i en kastrull med kokande vatten, och häll detta i avloppet. Om det ändå inte fungerar, ring efter hjälp!
Badrumsgolvet rengörs med en torr eller våt mikrofibermopp med vatten vid behov. Om det är extra smutsigt kan du även använda såpa.
Tvätta duschdraperiet i tvättmaskin på snabbprogrammet emellanåt.
Kök
Det är viktigt att hålla rent i köket varje dag. Här trivs bakterier. Det räcker ofta att torka av rostfria ytor, till exempel kranar, spis och kylskåp, med en våt mikrofiberduk. Det får bort både fettfläckar samt bakterier och lämnar inga vattenränder. Använd lite såpa eller miljömärkt diskmedel om fläckarna inte går bort med vatten.
Spis och mikrovågsugn
Torka av spisen direkt efter användning eller sätt på alla plattorna på låg värme och vänta en stund innan du torkar av med en mikrofibertrasa. Rengör bakom spis och under kylskåp några gånger varje år. Dammsug eller sopa först och rengör sedan med en våt mikrofibertrasa.
Mikrovågsugnen är lättare att torka ur om du först ställer in en skål med vatten och hettar upp. När ugnen är fuktig kan du torka ur den lätt med en mikrofibertrasa. Torka gärna i mikron varje gång du använt den med ren fuktig trasa.
Skärbrädor
Skärbrädor är hårt utsatt för bakterier. Torka skärbrädorna varje gång du har använt den. Passa även på att rengöra den ordentligt varje gång du diskar. I proffsköken gnuggar de in och rengör skärbrädor med salt. Använd olika skärbrädor till rått kött eller kyckling och grönsaker. Blanda inte heller grönsaks- och köttknivar och diska av skärbrädan direkt efteråt.
Kylskåp och köksskåp
• Rengör köksskåp och kylskåp ut- och invändigt med en våt mikrofibertrasa någon gång ibland. Använd lite såpa om det är mycket smutsigt.
• Rensa kylskåp och skafferi på gamla matvaror. Ta för vana att äta slut på innehållet innan ny mat inhandlas. Innan de nya varorna sätts in torka av det värsta, så håller det sig hyfsat fräscht under längre tid.
Disk
Det blir det lättare att få rent om du lägger disken i blöt om du inte ska diska på en gång.
Undvik att diska under rinnande vatten. Fyll diskhon med diskvatten och skölj disken i en balja med rent vatten. Om du har diskmaskin, diska när maskinen är full, det är bäst för miljön. Använd miljömärkt maskindiskmedel.
Glöm inte att tvätta handdukar och grytlappar mellan varven.
Golv
En mikrofibermopp underlättar skonsamt städarbete. Den finns en sorts mopp för torrmoppning och en som kan blötas, kom ihåg att använda rätt. Du behöver inte dra fram dammsugaren varje gång. Damm och smutspartiklar hakar fast i mikrofibrerna och virvlar inte omkring på golvet som det kan göra om du använder en sopborste.
Mikrofibermopp
TORRMOPPA På sommaren kan det räcka med att använda en torrmopp. På vinter när man drar in mer smuts är det viktigare att dammsuga innan man moppar golvet. Dra moppen i zig-zag rörelser över golvet.
VÅTMOPPA Om du behöver våttorka golven, fukta mikrofibermoppen i varmt vatten och vrid ur ordentligt. Moppen kan användas på alla golvytor eftersom den lämnar minimalt med vatten kvar på golvet. Glöm inte trösklar och lister.
SÅPA Om golvet är väldigt smutsigt kan det behövas något skonsamt rengöringsmedel som såpa till exempel. Såpa kan användas på alla golv och är skonsamt mot till exempel parkettgolv. Om du vill ta bort envisa fläckar på golvet kan du blöta fläcken med ren såpa och gnugga med moppen på fläcken tills den försvinner.
Sopa köksgolvet direkt efter matlagning så får du bort de matrester som trillat ned på golvet. Intorkade matrester är svårare att få bort.
MARMOR OCH STENGOLV Marmor och kalksten är känsliga för syror och salter och därför är det viktigt att undvika sura rengöringsmedel. Vanlig gulsåpa eller stensåpa ger ett naturligt skydd. Viktigt att ej överdosera. Skölj väl.
Rummen i huset och i lägenheten
Här är den kära mikrofibertrasan oumbärlig. Torka en gång varje vecka helst hyllor och nattduksbord. Fukta trasan med vatten vid behov. Prydnadsföremål och krukor behöver dammas av en gång var 14:e dag. Tavlor, element och lampor liksom persienner och rullgardiner kan dammtorkas var tredje vecka eller en gång i månaden.
Soffkuddar
Dammsug soffkuddar och dynor en gång i veckan eller oftare om du har små barn och husdjur.
Sängkläder
Byt gärna sängkläder en gång i veckan. Speciellt på sommaren när det är varmt. Vädra sängkläder och sovrum varje dag. Tvätta överkast, täcke, kuddar och kuddöverdrag någon gång ibland 3-4 gånger om året.
Mattor
Mattor behöver skakas av regelbundet och tvättas emellanåt. Ta reda på vilket material mattan är gjord av och hur du kan rengöra den på bästa sätt. En liten fläck på mattan kan du i normala fall försöka ta bort med lite diskmedel på en våt trasa
Checklista när du flyttstädar
När du flyttar in i en ny bostad vill du att den ska vara ren fräsch. Du vill säkert också lämna en bostad du flyttar från i det skicket. Bostadens alla ytor skall vara rengjorda och fria från fläckar och smuts som inte beror på ålder och slitage. Här kommer en lista med städtips som kan var till hjälp i din flyttstädning.
Kök
• Dra fram spisen och rengör sidor och bakstycke samt väggar, glöm inte att rengöra spisplattornas kanter.
• Rengör ugnen, plåtar och galler.
Frosta av frysen. Kyl/frys rengörs och luftas, dammsug golv och baksidan. Lämna dörrarna öppna.
• Eventuell fast skärbräda skuras med hett vatten och lite diskmedel, låt den torka stående innan du sätter tillbaks den.
• Köksfläkten (eller ventil) ska rengöras in- och utvändigt. Ta loss fläktfiltret och rengör från fett. Diskmedel löser fett bra.
• Köksskåpens in- och utsidor tvättas rena. Glöm inte dörrarnas överkanter och att torka ovanför skåpen.
Bad och tvättrum
• Badkar skrubbas på alla sidor. Var noggrann med att få bort kalkrester från karet och kranarna.
• Golvbrunn rensas. Lossa fronten när du städar under badkaret.
• Toalettstolens undersidor och krök rengörs.
• Tvättställets undersida rengörs.
• Blandare, tvättställ och duschplats rengörs. Polera alla rostfria detaljer med torr trasa.
• Väggar och tak torkas av. Speciellt ovanför duschen kan det ha bildats gula fläckar.
• Badrumsskåpet rengörs noggrant in- och utvändigt. Spegeln putsas.
Alla rum
• Element rengörs – även bakom!
• Målade ytor som fönster, dörrkarmar och golvlister ska vara rena. Putsa fönstrens alla sidor, även mellan.
• Torka rent persienner från damm och fläckar.
• Torka ur garderobernas hyllor och backar, samt ut- och ovansida.
• Innerdörrar rengöres.
• Rengör innertak från fläckar och missfärgningar
• Dammsug och våttorka alla golv.