HemTips MatTips Omräkningstabell Symboler Kontakt
Skönhet & Hälsa
En god natt sömn förlänger livet och skönhet kommer inifrån. Tipsen om skönhet och hälsa är lika många som det finns människor på jorden och en del av dem är riktigt användbara…
Alkohol
Alkohol är en av de största källorna till ohälsa i hela världen.
Blodtryck
Vad är normalt blodtryck? Blodtryck ska mätas i vila. Ett normalt blodtryck ska ligga under 140 systoliskt och under 90 diastoliskt. Systoliskt blodtryck är det övre trycket som råder i en artär när hjärtat dras samman och pumpar ut blod i artärerna. Diastoliskt blodtryck är det undre trycket när hjärtat utvidgar sig. Normalt blodtryck ligger på mindre än 135/85.
C-vitamin
C-vitaminer är en bra antioxidant och skydd mot infektion bland annat. Alla citrusfrukter innehåller vitamin C men få vet kanske att till exempel vitkål innehåller stora mängder av vitamin C också.
D-vitamin
Vitamin D är ett fettlösligt vitamin. Det betyder att du måste tillföra någon form av fett i kosten för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig vitaminet. Vitamin D finns det gott om i fet fisk, ägg och mjölkprodukter. I Skandinavien under den mörka årstiden minskar ofta halten av vitamin D. Därför är det viktigt att vistas en stund i solskenet så fort solen tittar fram under vinterhalvåret. Det gör underverk.
E-vitamin
Vitamin E hör till gruppen fettlösliga vitaminer. Vitamin E finns mycket i sötmandlar och fullkornsprodukter och är en naturlig antioxidant. Vitamin E är bra för huden och ger ett viss skydd mot rynkor, förbättrar syresättningen hos musklerna och behövs för tarmens funktion.
Friskvård
Vad du än gör för att öka på din hälsa blir det ett positivt resultat. Vanliga promenader 15-30 minuter varje dag är en bra början.
Gammal och lycklig
En brittisk studie visar att efter 74-årsdagen är den som fått hålla sig frisk som lyckligast och förstår att uppskatta sitt liv som bäst.
Influensastopp
Ett bra förebyggande medel mot influensa och infektioner är att vara noga med sin handhygien. Knappapparaten till betalkorten i butiken och bankomaten, dörrhandtag och slevar i personalmatsalar som man tar mat och sallad med är stora smittspridare.
Järn
Det finns många bra källor av järn i kosten. De bästa källorna är kött och inälvsmat till exempel lever. Men det finns också i många grönsaker bland annat rödbetor. För att tillgodogöra dig järn på bästa sätt bör du samtidigt äta något med hög halt av vitamin C.
Klimakteriet – kostvanor
Det finns studier som visar att asiatiska kvinnor och framför allt japanskor har väldigt lite besvär i samband med klimakteriet. Deras kost innehåller bland annat mer sojaprodukter som innehåller naturens eget östrogen och mer fisk, skaldjur och grönsaker. Sojabönsost – tofu är en vit smaklös mjuk ost som är lätt använda bland annat smakar den bra i sallader och olika grönsakswoker.
Lagom
Lagom är alltid bäst. Vänta en stund innan du tar mer av maten. Mättnadskänslan infinner sig inte för 5-10 minuter efter det du ätit färdigt. Det är då känslan av att vara proppmätt infinner sig. För din hälsas skull är det är bättre att äta lite för lite än tvärtom.
Nageltrång
1. Förebygg nageltrång genom att alltid klippa tånaglarna rakt av. Välj alltid tillräckligt stora skor.
2. Unna dig ett fotbad då och då och fila bort förhårdnader. Passa på att klipp tånaglarna medan de är mjuka efter badet.
3. Om du har ont. Lägg en kompress eller gasbinda runt tån innan du sätter på dig skor och strumpor.
Har du mycket besvär bör du kontakta en fotterapeut som kan hjälpa dig att bli av med problemen.
Omega 3 – Omega 6
Omega 3 finns bland annat i fet fisk, fiskleverolja, linfröolja, rapsolja, tofu, valnötter och grönkål. Omega 3 kan vara bra för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, minska risk för blodpropp, minska risk för inflammationer.
Omega 6 finns främst i spannmål, solros- och majsolja. Omega 6 anses bra för blodkoagulation, kan minska det dåliga kolesterolet i blodet, kan förebygga inflammationer.
PMS-problem
1. Promenera. Problemen lindras om du rör på dig. Det behöver inte vara särskilt ansträngande en vanlig promenad i normalt tempo fungerar bra.
2. Undvik alkohol. Alkohol kan förstärka olustkänslan. Undvik gärna alkohol under PMS-perioden.
3. Andas
Mot olust och oro i samband med pms-besvär kan djupandning hjälpa. Sätt dig ner i en skön fåtölj och försök att koppla av. Svep in dig i en varm filt. Andas in djupt med magen och släpp ut luften långsamt medan du räknar till tio. Upprepa detta fem gånger. Sitt kvar och slappna av.

Quinoa
Quinoa är en glutenfri ört som innehåller mycket protein, fosfor, magnesium och järn och har ett lågt GI. Funkar därför bra som ersättare till kolhydratrika livsmedel i maten som potatis, ris och pasta.
Rökning
Några råd till hjälp för den som vill sluta röka. Håll ut, sätt inget långsiktigt mål den första månaden. Nöj dig med att känna hur fantastiskt det är när du kan lägga dig och sova till natten utan att ha rökt på en hel dag. Det är fin belöning. När röksuget kommer, dra ett djupt andetag och bryt det du sysslar med för tillfället. Gör något annat en liten stund. Andas djupt några gånger. Undvik alkohol, de triggar belöningssystemet och gör dig röksugen.
Sömn
Sömn är en underskattad hälsokur. Tillräckligt med sömn och regelbunden sömn är ofta grunden för bra hälsa. En studie på barns sömnvanor visade att barn med bra sömnvanor hade bättre inlärningskapacitet än barn som sov färre timmar om dygnet.
Sticka i fingret eller i foten
Har du svårt att få bort en sticka i fingret eller foten kan du prova med att mjuka upp stället med matolja. Vänta en stund och torka av oljan innan du försöker igen.
Torr hud
1. Tvål torkar ut huden lätt. Använd därför inte tvål varje gång du duschar över hela kroppen. Ta bara tvål till exempel på fötter och i armhålan varannan gång du duschar.
2. Smörj in dig med en fuktande creme efter duschen.
3. Kaffe och alkohol torkar ut huden. Drick mycket vatten.
Utomhus
Att vistas utomhus i friska luften varje dag gärna i naturen i skogen eller vid havet bidrar till välbefinnandet och minskar stress.
Värk
Har du ibland värk i en muskel eller knä till exempel? Prova att blåsa på området med en vanlig hårtork på mellaneffekt en stund för lindring. Har du långvariga problem bör du uppsöka läkare.
Yrsel
Du kan undvika yrsel om du har besvär genom att, resa dig långsamt, röra på dig regelbundet och dricka ordentlig med vätska.
Zink
Brist på zink kan leda till kan leda till att man blir lätt irriterad och får humörsvängningar. Det finns mycket zink i bland annat ostron, krabba, mjölkprodukter, vetegroddar, kött, kyckling, nötter, bönor, linser.