HemTips MatTips Omräkningstabell Symboler Kontakt
Saftning & Syltning
Det är kul att kunna ställa fram egen marmelad eller sylt på bordet. Att ta vara på frukt, bär och grönsaker under säsong och kunna använda under vinterhalvåret är en speciell känsla.
Tips!
Använd rostfria kastruller och grytor när du kokar saft och sylt. Grytor och kastruller av aluminium är direkt olämpliga att använda eftersom syran av bär och frukt fäller ut aluminium från kastrullen. Kokar du mycket marmelad och ofta, kan det till och med vara bra med en kopparkastrull som är överlägsen till marmeladkok.
Vad är det som tillsätts?
Atamon innehåller konserveringsmedlen natriumbenzoat och bensoesyra.
Vinsyra förstärker syrligheten och fungerar också konserverande.
Certo och Melatin innehåller pektinämne som gör att sylt, saft och gelé stelnar.
Liten syltsockerskola
Det finns lite olika varianter av socker att använda när du gör sylt, marmelad eller gelé.

Vanligt socker
Vanligt socker kan du använda till alla sorters sylt, marmelad och saft. Koktiden blir förstås längre. Med hög sockerhalt, rätt förvaring och hantering av väl rengjorda burkar behövs inga konserveringsmedel.

Syltsocker
Med speciellt syltsocker tar det bara några minuter att koka marmelad. Principen är hälften frukt/bär och hälften socker som kokas 2–5 minuter. Syltsocker innehåller fruktpektin som gör att marmeladen och sylten får fast konsistens och kaliumsorbat för längre hållbarhet.

Syltsocker 1-3
Ett speciellt syltsocker för den som inte vill ha så söt marmelad och sylt. Till ett kilo bär/frukt till ett paket syltsocker 1-3, 330g. Syltsocker innehåller fruktpektin för att frukten ska stelna och kaliumsorbat för längre hållbarhet.

Gelésocker
En fiffig produkt som gör det lätt att åstadkomma snygga desserter, tårtgelé och vanligt traditionellt gelé. Gelésocker innehåller geléämne från växtriket.

Måste man skumma?
När du kokar sylt, saft och marmelad flyter proteinämnen, smuts och andra föroreningar upp till ytan. Om du inte skummar bort dem kommer detta bli en bra grund för tillväxt av mögelsvampar.

Så skummar du
Skummar gör du lättast genom att dra med en sked utmed kastrullens kant och skeda upp skummet vartefter det bildas. Det tar en stund men är vart allt besvär.

Smaksätt din sylt och marmelad
• Stjärnanis och ingefära till de mesta
• Hela mandlar och andra nötter
• Timjan och rosmarin till höstfrukt
• Russin och vanilj till rabarber
• Cognac Whiskey Calvados
• Vin och vinäger
• Vill du använda färska örter så tillsätt dem i slutet av koktiden

Recept på saft, sylt, marmelad och gelé
Rårörd rabarbersaft
Gudomligt god rabarbersaft med fantastisk rabarbersmak som inte går att efterlikna med kokt saft. Receptet har gått i arv i flera generationer i en familj och den som smakat denna saft förstår varför. Bered dig på nästan en veckas väntan innan du får smaka. Det påminner om hur man gör flädersaft.
3 l rabarber
2 l vatten
2 kg socker
1 påse Vinsyra
Ev. 1 msk Atamon
• Gör så här
Skär rabarber i bitar, ca 1 cm långa och lägg i en hink i en hink med vattnet. Häll i vinsyra och rör om. Häll eventuellt i Atamon också för längre hållbarhet. Låt stå svalt i två dygn.
Slå i sockret och rör om tills sockret smält. Låt stå i ca 6 timmar.
Tappa upp på flaskor och låt dessa stå öppna på sval plats i 3 dygn, med vaddtussar i flaskhalsarna så att inget skräp ramlar ned i saften men att eventuell kondens kan absorberas.
Jordgubbssylt med lavendel
1 kg jordgubbar
2 dl koncentrerad rabarbersaft
2 dl vatten
1 kg syltsocker
2 msk lavendelblommor
• Gör så här:
Skölj jordgubbarna och lägg i en stor gryta. Mosa bären lätt med en potatisstöt. Häll i rabarbersaft och vatten och sjud 6 minuter under omrörning. Rör i syltsocker och sjud ytterligare 5 minuter.
Dra grytan från spisen, skumma väl. Häll upp på sköljda och väl rengjorda glas och vänd glasen upp och ned. Förvara kallt.
Knickerbocker Glory med nektarinmarmelad
Knicker Bocker Glory är en populär dessert särskilt i England som serveras i höga glas på fot med olika lager av glass, sylt, geléer, choklad och grädde. Här är en vacker syltvariant att ge bort i present eller bli glad av själv på frukostbordet. Passa på när du är i marmelad- eller syltkokartagen och varva olika sylt och marmelad i långa smala marmeladglas. Smala höga olivburkar brukar bli perfekt.
Nektarinmarmelad
1 kg nektariner eller persikor
1 kg syltsocker
• Gör så här:
Skålla frukten och skär den i mindre bitar. Blanda frukthack och syltsocker i en rymlig kastrull. Koka upp under omrörning och sjud 10 minuter eller tills frukten känns mjuk och mosig.
Dra grytan från spisen, skumma väl. häll upp på väl rengjorda burkar, sätt på lock vänd glasen upp och ned och låt svalna. Förvaras kallt.
Krusbärsmarmelad med ingefära och kardemumma
1 liter snoppade krusbär
3 dl vatten
1 tsk grovt stötta kardemummafrön
5 dl socker
2 msk finriven färsk ingefära
• Gör så här:
Lägg bären i en stor kastrull, häll på vatten, låt koka upp och koka fem minuter. Krossa bären mot kastrullens sidor med en slev eller använd potatisstört och mosa direkt ned i grytan.
Häll i socker och kardemumma, sjud utan lock i cirka 45 minuter. Skumma väl. Gör marmeladprovet och se om det är klart. Fortsätt annars att sjuda lite till.
Rör sist ned ingefärsrivet häll upp på väl rengjorda burkar, sätt på lock vänd glasen upp och ned och låt svalna. Förvaras kallt.
Saft på röda vinbär med vaniljsmak
1,5 l rensade sköljda röda vinbär
0,5 l rensade jordgubbar
8 dl vatten
6 dl strösocker
1 vaniljstång
Eventuellt ¼ tsk natriumbenzoat
• Gör så här:
Blanda bär och saft i en stor gryta. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna med en vass kniv och blanda med bär och vatten. Koka upp medan du krossar bären med en mosstöt eller med stor slev mot grytans kanter. Sjud cirka 10 minuter.
Sila från saften i en silduk cirka 30 minuter. Rengör kastrullen.
Häll tillbaka saften i kastrullen, bland med sockret. Koka upp igen och sjud 10 minuter till. Skumma saften väl. Häll upp på väl rengjorda flaskor, sätt på korken direkt. Låt svalna och förvara saften kallt.

Syltade körsbär med choklad
Du får användning för en kärnuttagare när du ska göra körsbärssylten. En bra investering om du gillar syltade körsbär. Finns i välsorterade köksbutiker.
1 kg körsbär eller moreller
500 g syltsocker
1 msk citronsaft
75 g hackad mörk choklad
2 msk rött portvin
• Gör så här:
Ta ur körsbärskärnorna. Blanda bär, syltsocker och citronsaft i en stor gryta. Koka upp och sjud cirka 4 minuter. Skumma väl.
Bryt chokladen i mindre bitar. Blanda i portvin och choklad och rör om. Häll upp på och väl rengjorda glas, vänd glasen upp och ned. Låt svalna och förvara kallt.

Bärgelé
4 dl avrunnen bär- eller fruktsaft
4 dl gelésocker multi.
• Gör så här:
Blanda saft och gelésocker i en kastrull. Koka upp och koka 30 sekunder. Häll upp på väl rengjorda geléglas eller små burkar. Sätt på locket direkt, låt svalna och förvara i kylen.
Smaksättningstips gelé
Sherry, portvin, konjak, calvados, grappa, mynta, timjan, rosmarin, körvel, ingefära, kanel, kardemumma.