HemTips MatTips Omräkningstabell Symboler Kontakt
Husmorskurer
Enklare åkommor fixar du själv. Blir det allvarligare ska du alltid kontakta läkare. Här får du råd om vad som behövs till ditt eget husapotek.
A-vitamin
A-vitamin är bra bland annat för mörkeseende och finns rikligt i karoten som bland annat finns i morötter men också i mejeriprodukter och fet fisk.
Blodtrycket
Salt lär höja blodtrycket och vitlök antas stimulera till att tryckes sänks. Allt i måttliga mängder förstås. Men har du värden över det normala bör du alltid uppsöka läkare.
Citrusfrukter
Citrusfrukter innehåller massor av vitamin C liksom vitkål och paprika. Citronsaft kan användas för att bleka tänder och hår. Sätt skrovliga armbågar ett par minuter i en halv citron och saften gör armbågarna mjuka och fina igen.
Druvsocker
Druvsocker är bra att ha hemma. Blanda 1 msk druvsocker men ½ tsk salt och 5 dl vatten till en vätskeersättningsdryck efter lindrig maginfluensa för snabbare återhämtning. Blanda 1 msk druvsocker och 3 dl vatten till en dryck när du sitter och pluggar eller gör något annat koncentrerat för att snabbt bli lite piggare och mer alert.
E-vitamin
E-vitamin finns det gott om i vetegroddsolja och fullkornprodukter. Vitamin E behövs bland annat för att din syn ska fungera bra rent allmänt.
Fotbad
I de flesta lägen när du känner dig lite frusen och ruggig, är trött i fötterna eller bara allmänt håglös brukar ett fotbad pigga upp. Använd så hett vatten som möjligt och en fotsalt som doftar gott.
Häll upp vattnet i en badbalja och sitt kvar tills vattnet svalnat. Passa på att skrubba fötterna med en fotfil och smörj dem med en lotion.
Sätt på dig strumpor och är det kväll sov gärna med strumporna på och du kommer att vakna med underbart mjuka fina fötter nästa dag.
Gurkmeja
Gurkmeja är en krydda och ett starkt gult färgämne som ger curry dess gula färg. Gurkmeja är också ett kraftfullt antioxidant som du kan använda i maten så ofta du vill för att stärka ditt immunförsvar.
Halsbränna
Bubblande mineralvatten och Samarin brukar ge snapp effekt mot halsbränna. Har du det ofta ska du nog söka läkare och ta reda på de bakomliggande orsakerna.
Ingefära
Ingefära hjälper mot både åksjuka och sjösjuka. Förbättrar också matsmältningen och stärker immunförsvaret
Järn
Järn finns i de röda blodkropparna och styr syretransporten i kroppen från lungorna till kroppens vävnader, borttransport av restprodukten koldioxid från blodet till lungorna. En viktig funktion för koncentrationsförmågan, håret, blodets PH-värde, cellernas avgiftning och produktionen av DNA.
Brist på järn kan ge blodbrist, anemi. Symptomen är bland annat trötthet och håglöshet. Kurera inte detta på egen hand utan sök läkare. Upptagningen av järn i kroppen om du samtidigt som du äter järnrika födoämnen även äter sådant som innehåller mycket av vitamin C. Det finns gott om järn i allt slags kött och inälvsmat, bönor, ärtor, gröna grönsaker och nötter.
Kryddnejlika
Kryddnejlika är ett känt antiseptikum och nejlikolja används av tandläkare. Har då fått ett sår i munnen håller du såret rent med hjälp av att tugga på en kryddnejlika. Det ger också en frisk andedräkt.
Linfrö
Linfrö sätter fart på tröga magar. Strö ett par matskedar på filen eller gröten varje morgon. Linfrö som legat och dragit i vatten över natten kan också lugna ner sura magar och problem med svidande magar.
Magsjuka
Har du fått diarré utan feber kan det orsakats av kolibakterier i synnerhet om du är utomlands. Pressa en hel citron och drick saften. Om magproblemen inte rättar till sig inom en timme och du varit sjuk i mer än två dagar bör du uppsöka läkare. I synnerhet om du har feber. Drick alltid mycket vatten och blanda med vätskeersättning så återhämtar du dig snabbt om det är en vanlig enkel diarré.
Naglar
Problem med sköra naglar. Kisel lär stärka naglarna. Finns som te att köpa på Hälsokost men använd försiktigt eftersom det också är vätskedrivande.
Oren hy
Oren hy förekommer ofta i ungdomsåren och har flera olika orsaker. Det finns flera sätt att förebygga oren hy och det är att undvika cigaretter, sötsaker, dricka mycket vatten och äta mycket grönsaker, regelbundna toalettbesök. Rengör huden med ett milt rengöringsmedel utan alkohol. Prova 1 msk äppelcidervinäger i 3 dl vatten. Använd fettfri ansiktscreme efter rengöringen.
Pormaskar
Pormaskar brukar vara ett problem i ungdomsåren. Håll ansiktet över en kastrull med kokhett vatten. Ångan kommer att öppna upp porerna. Kläm ut dem försiktigt med rentvättade händer och naglar. Rengör direkt efter med ett milt antiseptisk medel. Skölj rikligt med kallt vatten så att porerna drar ihop sig. Gör gärna behandlingen på kvällen så att huden får vila över natten och inte exponeras. Har du stora problem bör du uppsöka en hudterapeut.
Ricinolja
Ricinolja är ett gammalt beprövat preparat mot trög mage. Används med försiktighet.
Snoriga småbarnsnäsor
Snoriga småbarnsnäsor kan vara svåra att få bukt med om barnet inte kan snyta sig. På apoteket finns särskilda nässugar att köpa. Om du får bort snoret andas barnet bättre och risken för följdsjukdomar minskar.
Torra läppar
Torra läppar och munsår får snabb lindring med hjälp av honung.
Urinvägsinfektion
Urinvägsinfektioner och blåskatarr kan vara besvärligt och återkommande. Kolibakterier från ändtarmen kan vara en orsak. Tänk på att alltid torka framifrån och bakåt efter toalettbesök. Var nogamed hygien vid samlag. Det finns homeopatiska preparat som kan vara verksamma om du föredrar det framför skolmedicinen. Sök upp en homeopat för hjälp. Saft av lingon och tranbär och te på kamomill kan lindra besvären.
Vitare  tänder
Vitare tänder får du om du gnider en citronklyfta över tänder som blivit missfärgade av kaffe och cigaretter t.ex. Men använd bara detta någon enstaka gång för citronsyran fräter på emaljen.
Zinksalva
Zinksalva som köps receptfritt på apotek är bra att ha hemma i husapoteket. Det fungerar mot munsår och finnar. Salvan skyddar också röda stjärtar hos bebisar.
Äppelcidervinäger
Äppelcidervinäger är hälsosamt på många vis. Börja dagen med en matsked blandat med ett glas vatten och det stimulerar ämnesomsättningen. Det påverkar också ph-värdet i magsäcken och stimulerar matsmältningen positivt och sätter fart på tröga magar.
Örtté
Örttéer har många användningsområden. Kamomillte lugnar uppröra magar och känslor. Te på pepparmynta och citronmeliss är allmänt uppfriskande och ger en frisk andedräkt.