HemTips MatTips Omräkningstabell Symboler Kontakt
Laga & Återanvänd
Hur klimatsmart är du? Gamla tips om lagning och återanvändning är nu moderna. Stoppa strumpor och använd mjölkpaketet till frysinpackning.
Apelsinskal
Där katten går och klöser på möbler kan du lägga några bitar av apelsinskal så lämnar den möblerna i fred.
Bestick
Går du på loppis eller auktioner? Gamla nysilverbestick är modernt igen och de flesta yngre personer blir glada för en uppsättning gamla vackra bestick. Det gör inget om de är udda om de är i samma storlek. Samla på dig under loppisbesöken och putsa upp dem en regnig dag. Knyt ihop besticken med ett vackert sidenband. Det blir garanterat uppskattat.
Citronsaft
Citronsaft är ett jättebra medel att ta bort fisklukt på fingrarna med. När du rensat fisk, skalat räkor eller ätit kräftor försvinner lukten direkt om du gnider in fingrarna med saften av en halv citron. Citron är också ett bra blek medel på fläckar, men var försiktig med ömtåliga tyger.
Dörrstopp
Plastburkar med lock fungerar utmärkt som dörrstopp om du fyller dem med sand eller grus.
Etiketter på glasburkar
Det kan vara svårt att få bort gamla etiketter på glasburkar du sparat för att återanvända. Prova att gnida in etiketterna med matolja så går det lätt sedan att gnida och skrapa bort dem. Diska med diskmedel efteråt.
Fastnad glaspropp i karaff
Glaspropp som fastnat i karaff tas loss genom att droppa lite matolja eller glycerin runt kanten. Låt stå några timmar/över natten.
Frukostbricka
Äter ni ungefär samma saker i familjen till frukost varje morgon. Röj ett hyllplan i kylen och ställ, smör, ost, pastej, jos, fil och annat på brickan. Ställ fram hela bricka på köksbordet medan ni äter frukost och ställ in brickan när frukosten är överstökad.
Grytlappar
Kanske har du högar av ärvda små grytlappar hemma. Idag vill vi gärna ha lite större grytlappar och de fina virkade blir liggande i skåp och lådor. Men de fungerar väldigt bra som grytunderlägg när du ska ställa fram varma karotter på matbordet.
Hängrännor
Har du hus och tycker det är knepigt ett rensa hängrännor? Klipp av botten på en stor petflaska forma en skopa med hjälp av saxen. Passar perfekt i rännan och förmultnade löv följer lätt med.
Isfri ruta
Isen försvinner snabbt om du sprayar rutorna med en blandning av 1 dl vanlig spolarvätska och 2,5 dl biologisk naturell fönsterpust. Blanda i en vanlig plastsprayflaska.
Juice och andra drycker
Ska du på sommarutflykt kan du frysa in en eller flera mindre petflaskor, med saft, vatten eller jos dagen före. När du packar kylväskan lägger du i petflaskorna som kylklabbar och har samtidigt garanterat god svalkande dryck till matsäcken.
Knappar
Har du en låda udda knappar hemma. Köp små magneter i hobbybutiken och klistra fast knapparna på magneterna. Trevliga kylskåpsmagneter som kan bli trevliga gå-bort-presenter också.
Lampskärmar
Små och mellanstora ljusa lampskärmar som blivit bruna av värmen från glödlampor och gulnade av ålder kan enkelt bli som nya. Köp textilfärg i den färg du önskar och blanda till efter anvisningarna på paketet. Doppa ned hela skärmen och låt den ligga i färgbadet 10 minuter eller mer. Låt den sedan dropptorka över hinken.
Myggfritt sovrum
Visste du att myggor inte gillar persilja. Vii du slippa myggorna i sovrummet om natten kan du förutom myggnät sätta en kruka vanlig kruspersilja i fönstret.
Mjölk- och juiceförpackningar
Kul pyssel för skollovslediga barn som behöver sysselsättning. Använd ursköljda mjölk- och juiceförpackningar, lim, några tygbitar och band. Klipp av förpackningar till två tredjedelar återstår, klipp till och limma på önskat tyg, limma på ett band runt kanten. Använd som pennställ, samla hårsnoddar eller annat i.
Ny cafégardin
Har du en massa gamla små virkdukar hemma. Sy ihop den till en rad och använd som kafégardin i köket. Jättesött.
Oreda i strumplådan
Använd gamla skokartonger och sätt ned i din strumplåda. Sortera efter färg och det blir lättare att hitta och sortera in efter tvätt. Är ni fler i familjen gör man likadant i alla lådor.
Plåtburkar
Gamla burkar i plåt kan användas till mycket. Att tvätta penslar med bland annat. Men har du köpt en stor plåtburk med olivolja i kanske och burken har ett vackert motiv. Då kan burken användas till att plantera en växt eller sätta en bukett blommor i både inne och utomhus. Vackert och trevligt.
Radergummi
Har du hål i öronen och brukar använda örhängen med krok som ska fästas med en liten gummipropp bakom örat? Om du tappar bort proppen kan en liten bit radergummi fylla samma funktion.
Snäckskal och vackra stenar
Samlar du på fina stenar och snäckor på semestern? Lägg snäckskal och vackra stenar överst i dina krukor. Det både ser snyggt ut och det håller växterna fuktiga längre.
Tassar till krukan
Har du ytterkrukor som repar fönsterkarmen om du flyttar dem? Kanske har du stora krukor som är lite svåra att flytta. Sätt möbeltassar under så går de lättare att skjuta dem åt sidan utan repor.
Urtvättade och nötta jeans
Kasta aldrig urtvättade nötta jeans. Det är nästan alltid modernt på ett eller annat sätt. Klipp lappar att laga nyare jeans av, gör om till sommarshorts, sy en väska eller klipp lappar och spara till ett lapptäcke.
Våfflor som blivit mjuka
Har du gräddat ett lass våfflor och de börjat mjukna. Det blir snabbt frasiga om du stoppar dem i brödrosten någon minut.
Ylletröja som kudde
Har du fina stickade gamla ylletröjor som du inte längre använder. De kan bli snygga moderna kuddar. Skaffa en innerkudde. Använd fram och bakstycke på tröjan. Sicksacka kanterna och sy ihop kudden med yllegarn i samma färg som tröjan.
Årsprenumeration
Prenumererar du på någon tidning? Känner du någon annan som gör det också? Byt tidningar med varandra en gång i månaden
Äggkartonger
Du behöver inte köpa dyra små torvkrukor när du ska så dina frön. Samla istället på dig äggkartonger, fyll på med fin såjord och sätt dina frön i. Placera kartongerna på en plastbricka och täck med tidningspapper den första veckan medan fröna gror. Duscha regelbundet under hela växtperioden med vatten från en duschflaska.
Överslaf
Har du barn hemma som sover i våningssäng. Cykelkorgar är en bra lösning att lösa problemet med förvaring av böcker och gosedjur som det barn som söver i överslafen kan behöva. Lika bra som om du är på cykelsemester och bor på vandrarhem t.ex kan cykelkorgen användas för böcker och annat när du sover i den översta sängen.